Passat un temps prudencial després de les eleccions i un cop s’ha constituït el cartipàs municipal, voldria reflexionar sobre algunes informacions que s’han difós a través d’algun mitjà de Sant Quirze i expressar la nostra versió amb la serenitat i la fredor que ens pot aportar la distància que ja ens separa de tot el procés electoral.
Vagi per endavant que si ho faig és en defensa d’un periodisme rigorós, deontològicament correcte i de fonts contrastades, el que hauria de ser l’exercici quotidià d’aquesta professió però que, per desgràcia, cada cop més s’està perdent. Perquè així com les opinions són lliures i tothom té el dret a expressar el que pensa, la veritat és sagrada i les informacions difoses en nom del periodisme han de ser confirmades i estrictament ajustades a la veritat. La llibertat d’informació no vol dir un “tot s’hi val”.
Insinuar o dir en un mitjà digital públic i d’accés lliure que Junts per Sant Quirze és una forma d’amagar ERC és faltar a la veritat. Junts per Sant Quirze és un projecte impulsat, sí, des d’ERC, però un projecte nascut de la necessitat de cercar la participació dels ciutadans en el desenvolupament del municipi, tant en l’esfera política, com en la social. Un projecte que cerca una altra forma de fer política implicant tothom, una forma nova de governar un poble on el més important és decidir, entre tots, què és realment el millor per aquest poble. Junts ja va néixer amb la resolució de fer extensiu el projecte a tothom, altres partits inclosos, per tal de sumar esforços i convocar una plataforma d’esquerres àmplia que reunís tota la gent disposada a treballar per Sant Quirze al marge de sigles i de partidismes. I així ha actuat.
Desenes de vilatans i vilatanes sense cap adscripció ni militància política s’han apuntat a aquest acord municipal amb un eix comú: aconseguir tirar endavant d’una forma diferent, participativa i oberta a tothom, accions i idees que puguin millorar aquest poble. I per respecte a tots ells i a la seva independència política, no se’ls pot inscriure ni en unes sigles, ni en una ideologia.
Amb aquesta proposta Junts per Sant Quirze ha aconseguit 1.754 vots que l’han situat com la segona força més votada, senyal inequívoc que la població ha entès el missatge. No se’ns escapa que el fet de tenir encapçalant el projecte electoral persones conegudes i reconegudes a Sant Quirze com l’Elisabeth Oliveras, membre destacat d’ERC, ha estirat amb contundència del vot santquirzetenc. Però això és un valor en positiu, que suma, i no una dependència ni una servitud.
Potser no hem estat capaços d’aplegar tota la gent que podria creure en aquest projecte. Segurament hem fallat en no saber fer arribar millor el nostre missatge a tanta i tanta gent que ha decidit abstenir-se perquè ha deixat de creure, o no ha cregut mai, ni en la política, ni en els polítics. Potser hem fallat per no saber explicar què vol ser Junts per Sant Quirze de manera que molts no han sabut veure més enllà d’unes sigles. Ara treballarem perquè això no sigui així.
Però les nostres mancances en eines i en recursos de comunicació no treu contingut al veritable objectiu d’aquest col•lectiu que, senzillament, vol que les decisions que es prenen i les accions que es posen en marxa des del consistori siguin conegudes, debatudes i aprovades pels habitants del poble.
Una altra informació difosa a través del mateix mitjà de comunicació santquirzetenc i que ha faltat a la veritat ha estat assegurar que des de Junts no s’ha intentat un pacte amb les altres forces polítiques que tenen representació a l’ajuntament per formar govern. Sota el mandat de l’assemblea de Junts, representants nostres es van reunir durant les setmanes abans de la conformació del consistori amb totes i cadascuna de les forces polítiques, i més amb les que hi havia una possibilitat d’arribar a un pacte d’esquerres.
Si no es va arribar a cap acord no ha estat per culpa de Junts, com segurament, no ha estat per culpa de ningú, ja que són molts els factors que compten en aquestes negociacions: des de les afinitats personals, fins a les directrius de les centrals dels partits, passant per tot un seguit d’exigències per part de tots que clarament distingeixen quins són els objectius de cadascú i si aquests objectius són conciliables. La decisió final la va prendre lliurement cada partit en funció dels seus propis condicionants, dels seus propis objectius i de les seves pròpies dinàmiques, valorant el què era per ells més important a l’hora de formar govern: governabilitat, càrrecs, programa, conciliació, projecte comú…
Aquestes dues informacions publicades són dos exemples del que creiem que no s’ha de fer en periodisme: llençar una informació revestida de notícia i que tan sols evidencia una opinió que no s’ha molestat en confirmar amb totes les fonts que tocaria. El periodismes no ha de servir per aconseguir els propis objectius del periodista. Hem de respondre d’allò que diem i la insinuació capciosa i el rumor interessat s’han de deixar de banda. És molt còmode fer un periodisme de llençar la pedra i amagar la mà. Però això, com tot, un dia passa factura.
Tan sols desitjar que, en el futur, aquestes informacions es vagin modulant i es vagin desterrant de les pràctiques de la nostra professió en els mitjans de comunicació i en tots els àmbits. I quedi per endavant que la formació Junts per Sant Quirze, des de l’oposició, continuarà treballant per un poble democràtic amb noblesa i lleialtat des dels nostres quatre eixos del programa: honestedat, transparència, eficiència i participació.
Goretti Palau Sicart
Adherida a Junts per Sant Quirze