Publiquem l’entrevista realitzada pel Diari de Sant Quirze referent la reforma als ajuntaments que proposa el govern espanyol.
1. S’aconseguirà un estalvi efectiu amb les retallades impulsades pel Partit Popular a l’administració local?
La majoria del què proposa i s’està duent a terme el govern espanyol té una voluntat recentralitzadora i alhora no són efectives a nivell d’eficiència econòmica del sistema.
Junts per Sant Quirze s’afegeix a les diferents crides de defensa de l’autonomia local i fa una forta crítica al intervencionisme i ofensiva contra el món local que està duent a terme el govern espanyol.
2. Es veurà perjudicat el funcionament dels municipis?
Les mesures anunciades -i les que ja s’estan duent a terme!- lluny d’ajudar a millorar l’administració més propera dels ciutadans dificulten la prestació de serveis duts a terme fins a dia d’avui com són a l’àmbit de les polítiques socials (ocupació, integració, habitatge, etc.) i d’educació (Escola Bressol i de Música).
A més a més, afegeixen una nova pressió econòmica i sobrevinguda sovint difícil de suportar, no tan sols per part de l’administració com és el cas de l’augment de l’IVA al setembre a serveis ja pressupostats, si no també a la població com ha estat el polèmic i injust augment de l’IBI per part del govern espanyol.
3. Quines conseqüències tindrà que al 2015 el ple municipal estigui format per 11 regidors en comptes de 17?
L’Ajuntament treballarà amb 3 regidors menys del govern i 3 menys de l’oposició. Cal tenir en compte que cap d’aquestes persones té una relació contractual amb l’ajuntament i que presten un servei al poble amb un cost molt més baix que tindria la contractació de nou personal o bé el fet d’externalitzar serveis a tercers (en el cas dels membres de l’oposició la retribució bruta de tot l’any és d’uns 5.000 €).
A Sant Quirze del Vallès també atemptarà a la representativitat popular i alhora dificultarà l’accés a les minories atès que caldrà bastant més d’un 5% per obtenir representació.
4. En qualsevol cas, era necessària una reforma en l’organització de l’administració local? Com s’hauria d’haver plantejat aquesta reforma?
Sí. La reforma hauria de contemplar per exemple no permetre duplicitats en els càrrecs públics (ser alcaldessa i membre del Consell Comarcal, per exemple), eliminar els càrrecs de confiança política als municipis petits i mitjans i fixar un màxim pel que respecta les dedicacions exclusives dels polítics a govern. Només aquestes mesures proposades per Sant Quirze tindrien actualment un estalvi d’uns 162.000 € a l’any podent garantir alhora el servei que prestem com a poble.
Alhora, tal i com va reclamant la majoria de partits des de fa molts i molts anys, cal una reforma profunda alhora de delimitar i fixar competències i fixar-ne el seu finançament, atès que els darrers anys part dels serveis s’han fixat amb els ingressos eventuals i sobrevinguts que van reportar la construcció i que difícilment es tornaran a repetir amb aquelles quantitats. Malauradament, queda clar que els governs català i espanyol no van amb aquesta línia.
Consulta la notícia al Diari de Sant Quirze amb el posicionament dels diferents partits de Sant Qurize aquí.
Àlex Brossa Enrique
Regidor de Junts per Sant Quirze