EXPOSICIÓ DE MOTIUS
Atès que en aquests moments el context nacional que es viu a Catalunya és d’excepció tant per a les seves institucions com per a la seva població. Atès que les polítiques econòmiques que aplica el govern de l’Estat espanyol perjudiquen l’economia catalana. Atès que el dèficit crònic de finançament i d’inversions de l’Estat espanyol a Catalunya, suposa de facto un immens espoli. Atès que el patiment de la ciutadania de Catalunya és de progressiva gravetat tant per la situació econòmica com també per la social que se’n deriva.
Atès que fets com per exemple la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut aprovat al Parlament de Catalunya, i les decisions d’altres organismes espanyols que exerceixen funcions jurisdiccionals, laminen l’autogovern català. Atès que les reformes educatives aprovades a les Corts espanyoles posen en perill un reeixit model educatiu d’immersió lingüística a Catalunya. Atès que en els darrers temps moltes de les actuacions del govern i les Corts espanyoles han minvat les competències de la Generalitat de Catalunya. Atès que les darreres propostes de legislació anunciades pel govern espanyol atempten clarament contra el principi d’autonomia municipal. Atès que molt sovint mandataris espanyols agredeixen els sentiments del poble català, la seva identitat, la seva llengua, la seva cultura, la seva història, etc. Atès que en la consulta popular, celebrada el 28 de febrer del 2010, Sant Quirze del Vallès va expressar un sentiment majoritari de la seva població a favor de la independència de Catalunya, amb un 92,6% de vots a favor.
Atès que l’Onze de Setembre passat hi va haver la manifestació més gran de la història de Catalunya, que, promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana i amb el lema “Catalunya, nou estat d’Europa”, va expressar un clam clar i majoritari a favor de la independència. Atès que el resultat de les passades eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre encara posa més de manifest la voluntat de la ciutadania d’avançar cap a la plena sobirania de la nació catalana mitjançant l’exercici del dret a decidir.
Per tot això exposat anteriorment i sobretot per preservar el benestar dels veïns i veïnes del nostre poble, i amb l’objectiu d’impedir que la situació de crisi s’agreugi i derivi en més problemes de retallades i cohesió social, de degradació de les activitats empresarials i en més increment de la desocupació i empobriment de les famílies, proposem al ple del nostre Ajuntament l’adopció dels següents ACORDS:
Primer.- Declarar Sant Quirze del Vallès territori català lliure i sobirà.
Segon.- Instar el Parlament català a declarar que el Principat de Catalunya és i ha de ser per Dret un Estat lliure i independent en igualtat de drets i obligacions amb els altres estats dels món. En aquest mateix sentit, demanar al Parlament de Catalunya que, conjuntament amb els ajuntaments catalans, assumeixi la completa sobirania nacional del territori del Principat de Catalunya i, mitjançant la celebració d’un referèndum d’autodeterminació, tiri endavant el procés per declarar i constituir l’Estat català abans de l’11 de setembre del 2014.
Tercer.- Demanar al proper govern de la Generalitat de Catalunya que conformi una Assemblea Constituent formada tant pels partits polítics amb o sense representació al Parlament de la Ciutadella com, també, per persones destacades de la societat civil que treballi en la formulació d’un document que haurà d’esdevenir la Constitució de la República Catalana i que per gestionar aquesta etapa de transició cap a l’Estat català, s’estudiï la creació de noves formes de govern i òrgans de poder que ens permetin dotarnos de les eines necessàries per a la consecució dels nostres fins.
Quart.- Sotmetre a la consideració del Parlament de Catalunya que es debati la necessitat d’emprendre accions immediates en els aspectes següents:
• Crear els registres civils, mercantils i de la propietat catalans.
• Crear una hisenda pròpia i d’un banc nacional de Catalunya.
• Crear les administracions fiscals i de justícia catalanes.
• Crear una comissió destinada a comunicar i negociar amb la comunitat internacional –inclosa Espanya– l’inici del procés d’independència de Catalunya.
• Decretar que les banderes oficials siguin: la senyera, a les administracions oficials, i, a les administracions municipals, a més a més, la local. Així mateix, permetre que al costat de les oficials pugui onejar-hi l’estelada fins a arribar a l’assoliment de la plena sobirania.
• Deixar sense aplicació totes les lleis i reglaments, sentències judicials i resolucions que limiten l’ús de la llengua catalana en qualsevol àmbit de la vida pública o acadèmica catalana.
• Ordenar que tots els cossos policials i militars presents en territori català hagin de realitzar comunicació prèvia i demanar autorització per realitzar llurs funcions dins del territori de Catalunya.
• Assumir la plena competència sobre la regulació dels dies festius i laborables. En aquest sentit, que es declarin el 12 d’octubre i el 6 de desembre dies laborables a tots els efectes.
• Demanar l’empara de la Comunitat Internacional, de totes aquelles institucions i organitzacions supraestatals i l’aportació d’observadors per garantir que el procés de transició cap a la sobirania sigui plenament cívic, transparent i democràtic.
Cinquè.- Instar el Parlament de Catalunya a estendre i difondre aquesta moció a la resta de territoris integrants de la Nació Catalana –els Països Catalans– a fi de preservar-ne la unitat i identitat com a poble. En aquest sentit, reclamem un compromís de treball per tal que la independència del que avui és la Comunitat Autònoma de Catalunya no signifiqui, en cap cas, la renúncia a la nació sencera, sinó que el nou Estat català tingui entre els seus objectius la reunificació política dels Països Catalans.
Sisè.- Mantenir, fins al dia de la proclamació de la independència, l’estelada en el lloc més adient de Sant Quirze del Vallès, per una qüestió de visibilitat, i fer-la onejar en senyal del sentiment patriòtic de la ciutat i de la seva voluntat de treballar per assolir la independència de Catalunya.
Setè.- Notificar aquests acords a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Parlament de Catalunya i als grups parlamentaris, al Parlament Europeu, a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l’Associació de Municipis per la Independència.
Vuitè.- Comunicar a l’Assemblea Nacional Catalana –ANC– que l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès s’adhereix a les diferents accions i estratègies que aquest moviment porti a terme en el camí cap a la llibertat dels Països Catalans. Així mateix, manifestar el suport de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès a totes aquelles organitzacions cíviques, culturals i administratives que treballen a favor dels drets nacionals del nostre país i de la seva emancipació.
Novè.- Apel·lar a l’esperit cívic de tot Europa, inclòs l’Estat espanyol, perquè s’imposi una resolució democràtica dels conflictes i s’avanci en els ideals de la pau, el treball i l’amistat i la germanor entre els pobles del món.
Desè.- Instar el govern de Catalunya a mantenir durant tot aquest procés una especial cura perquè els drets de la ciutadania i les prestacions socials quedin garantits al conjunt de la població catalana, fent polítiques actives a favor d’evitar processos d’exclusió i discriminació de qualsevol tipus i afavorint la plena inclusió, cohesió i justícia socials.
Elisabeth Oliveras i Jorba
Portaveu de Junts per Sant Quirze
Sant Quirze del Vallès, 17 de desembre de 2012