El vot dels regidors i regidores és personal i indelegable. Conciliar la vida laboral amb la familiar també ho és. És per això que quan una regidora o regidor està de baixa maternal o paternal i no pot accedir al seu espai de treball de manera temporal, perd la capacitat d’exercir el seu dret de votar en els plens municipals i, per tant, també es perd la representativitat que aquest regidor o regidora comporta i per a la qual va ser escollit o escollida.
Segons l’article 14.8 de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la Igualtat efectiva de Dones i Homes, els Poders Públics han d’establir mesures que assegurin la conciliació de la feina i la vida personal i familiar de les dones i dels homes. Segons la Disposició Final Setena de la mateixa, el govern ha de promoure acords necessaris per iniciar un procés de modificació de la legislació vigent amb la finalitat de possibilitar els permisos de maternitat i paternitat dels càrrecs electes.
A aquests efectes, tant el Parlament de Catalunya com el Congrés dels Diputats, ja han aprovat diferents modificacions per tal de fer efectiva aquesta llei d’igualtat. Encara als Ajuntaments no s’ha adaptat aquesta legislació, el que crea un greuge comparatiu entre els diferents òrgans de govern democràtic.
Per aquest motiu, els i les representants electes que es troben en aquesta situació no poden votar als plens municipals.
Segons l’informe de l’Observatori de Dret europeu, autonòmic i local de la Universitat de Granada sobre els permisos de maternitat dels càrrecs electes, hi hauria 3 maneres de poder votar en aquests casos. La primera, per substitució del càrrec electe pel següent de la llista de la mateixa candidatura, atenent així a la plena representativitat institucional. La segona opció, seria utilitzar les tecnologies actuals com a eines per suplir la presència dels edils i poder votar de forma telemàtica. I la tercera i última, delegar el vot en una altra persona del consistori.
És per tot allò exposat que El Ple Municipal de Sant Quirze del Vallès adopta els següents acords:
Primer.- Instar a l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès a impulsar la demanda de modificació respecte la Llei de Bases Locals necessària per a que un càrrec electe pugui exercir el dret de votar en cas de baixa per maternitat o paternitat o per malaltia greu, utilitzant un mètode que no comporti cap despesa suplementària als ajuntaments.
Segon.- Demanar a l’Estat que promogui l’acord que permeti exercir el dret de votar en plens municipals mitjançant la manera adient per tal de poder exercir el dret a vot en cas de patir baixa per maternitat o paternitat o per malaltia greu.
Tercer.- Traslladar els anteriors acords a la Presidència del Govern espanyol, a la Presidència del Congrés dels Diputats i a la del Senat, i a la Presidència del Parlament.
Quart.- Publicar, tal i com estableix la moció per incentivar la transparència en la gestió municipal aprovada en el Ple municipal de Sant Quirze del Vallès el 27 d’octubre de 2011, els resultats de les votacions d’aquesta moció al Butlletí Informem.
Grup municipal de Junts per Sant Quirze