La direcció del Consell de Govern de la CCMA ha pres la decisió unilateral de prescindir, a partir de l’1 de maig, dels serveis de la xarxa de corresponsals territorials, de Catalunya Ràdio. Una mesura que suposarà acabar definitivament amb un model d’èxit. Un model que ha permès donar veu als territoris indistintament de la seva influència, població o del seu color polític.
Una xarxa de corresponsals que habitualment eren els únics mitjans de cobertura nacional que dia rere dia, posaven el seu micròfon al costat dels mitjans locals i informaven dels fets importants de cada territori. En definitiva, creiem que se suprimirà un dels trets diferencials de la Ràdio Nacional de Catalunya.
No podem prescindir dels corresponsals, uns periodistes ‘freelance’, que han treballat amb esforç i sense horaris durant dècades per emetre tots els temes i informacions que preocupaven i afectaven més directament la ciutadania de les nostres comarques i ciutats.
Pensem que aquesta decisió és la punta de l’iceberg d’un procés que portarà a la reducció i a la mínima expressió la radio pública catalana. És paradoxal que el Govern proclami la necessitat que Catalunya construeixi estructures d’estat i sembli voler prescindir d’una de les principals: la ràdio pública.
La xarxa de corresponsals suposa el 0,35% del pressupost anual de la corporació, uns 125.000 euros anuals. El pressupost per mantenir un model plural de mitjans públics s’ha reduït dràsticament mentre el 2012 la Generalitat va augmentar les subvencions a grups de comunicació privats passant dels 6 als 9,4 milions d’euros.
Per tots aquests motius, el grup de Junts per Sant Quirze proposa al ple els següents acords:
Primer. Reconèixer que l’oferta que dóna els mitjans de comunicació públics catalans, com la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l’Agència Catalana de Notícies (ACN), ha tingut i té un paper fonamental en la cohesió social i nacional del nostre país, en promoure l’ús social del català, en donar a conèixer la nostra cultura i història, i en donar cobertura informativa a tot el territori català.
Segon. Demanar al Govern de la Generalitat de Catalunya garantir el pressupost suficient que permeti mantenir el sistema de mitjans de comunicació públics catalans, així com el model actual i el lideratge de les audiències.
Tercer. Instar la direcció de Catalunya Ràdio a replantejar la decisió de prescindir, a partir de l’1 de maig, de la vintena de corresponsals desplegats per tot Catalunya i a seguir mantenint un model que per la seva presència permanent arreu del territori i la seva capacitat d’arribar amb immediatesa a qualsevol notícia, ha convertit Catalunya Ràdio, durant 30 anys, en l’emissora de referència en la informació territorial del nostre país.
Quart. Reclamar diàleg i solucions compartides, entre empresa, sindicats,treballadors i els diferents grups parlamentaris, per poder mantenir un model de comunicació pública del que tots puguem sentir-nos orgullosos: de proximitat,participatiu, plural i democràtic al servei de la ciutadania.
Cinquè. Manifestar que tot i que comprenem que la situació de crisi actual està requerint adaptacions en les organitzacions i en els mètodes de funcionament dels mitjans públics catalans, això no pot anar en detriment del model públic de comunicació, i la seva defensa és també la defensa dels llocs de treball
Sisè. Proposar la retallada de sous d’alguns presentadors/es o càrrecs directiu/es i reduir.
Setè. Fer arribar aquest acord a la Direcció de Catalunya Ràdio, a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, al Consell de l’Audiovisual de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i a la Federació de Municipis de Catalunya, a la Presidència del Parlament de Catalunya i als grups parlamentaris amb representació en aquesta cambra.
Moció presentada per Junts per Sant Quirze-AM, i consensuada amb ICV-EUiAEPM i PSC-PM