Desestimada. (Sí (7): Junts per Sant Quirze, ICV; No (10): CiU-PSC-PP).
La Serra de Galliners és el gran pulmó verd de Sant Quirze del Vallès, un gran espai agroforestal, situat al rovell de la plana del Vallès. Els valors de la Serra de Galliners són de qualitat ambiental, natural i faunística, però també pel seu caràcter estratègic.
La seva localització entre el massís de Sant Llorenç del Munt i Collserola la fa esdevenir un important connector d’interès natural entre ambdues àrees. Aquest espai garanteix el manteniment, desenvolupament i desplaçament de les espècies i reforça i assegura la permeabilitat ecològica i garanteix la matriu territorial, tot mantenint els usos agraris que hi són presents.
Així mateix ho reconeix el Pla Territorial Metropolità de Barcelona -aprovat el 2010. L’instrument de planejament supramunicipal encarregat de coordinar els plans urbanístics municipals distingeix la Serra de Galliners com un espai de destacat interès natural i agrari. El PTMB li atorga la categoria de protecció més alta dins del sistema d’espais oberts, dictaminant-ne la necessària preservació de la urbanització en tant que afectaria els valors paisatgístics, ambientals, patrimonials i econòmics.
En la mateixa línia, el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Sant Quirze del Vallès aprovat l’any 2000 i vigent encara avui posa en valor la Serra de Galliners, reconeixent-la com el gran espai verd del municipi i insta a preservar-la.
Concretament, n’estudia en detall les seves característiques i fa diverses propostes. D’una banda, estableix tres unitats de paisatge als àmbits de Galliners-Les Fonts, Can Ponsic-Can Viver i Can Vinyals-Can Camps i, de l’altra, especifica diversos Punts d’Interès Natural, tals com el Torrent de Can Vinyals, el Turó de Can Caber, el Coll de Can Barata, el Camí dels Monjos, Can Viver de la Serra, el Turó de Can Barnola, el Torrent de Caçadors-Bigorra, el Turó i l’Ermita de Sant Feliuet, el Torrent de Can Ferran, entre d’altres.
El PGOU determina que la Unitat agrícola-forestal de Can Vinyals-Can Camps té una vocació de parc periurbà de Sant Quirze i que caldria desenvolupar actuacions que garanteixin el destí natural del sector, amb accions destinades a descartar qualsevol expectativa d’urbanització. Respecte la Unitat Can Ponsic-Can Llobateras-Can Viver remarca l’interès ambiental de la riera de la Betzuca i encomana la restauració forestal i del torrent així com a resoldre la integració paisatgística de Vallsuau. En tercer lloc, considera que la Unitat paisatgística de Galliners-Les Fonts té vocació de parc comarcal per Sant Quirze i la Via Verda i mana consolidar i mantenir el paisatge de l’entorn de Sant Feliuet, reforçar la gestió forestal enfront els incendis forestals, i restaurar ambiental i paisatgísticament els espais careners.
Per dur a terme totes aquestes mesures, el PGOU insta de forma prioritària a la redacció d’un pla especial per cada unitat de paisatge per tal de gestionar urbanística i ambientalment la Serra, en tant que és l’únic instrument urbanístic capaç de determinar les actuacions en el sòl no urbanitzable i que està a les mans dels ajuntaments per poder preservar amb força jurídica els espais naturals en el seu territori.
Malauradament, tot i els dotze anys de vigència del PGOU, fins a data d’avui no s’han desenvolupat les seves previsions per la Serra de Galliners i no s’han aprovat els plans especials previstos per aquest espai agroforestal, fet que el deixa orfe de protecció jurídica a nivell municipal. Si bé fins ara no s’han complert les ordres del PGOU, des de l’aprovació del Pla Territorial Metropolità de Barcelona -que insta des d’una perspectiva supramunicipal a protegir la Serra de Galliners- es fa més necessari que l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès acompleixi amb les ordes del planejament supramunicipal.
És per tot l’exposat que El Ple Municipal de Sant Quirze del Vallès adopta els següents acords:
Primer.- Donar compliment a les prescripcions establertes pel Pla Territorial Metropolità de Barcelona i el Pla General d’Ordenació Urbana de Sant Quirze del Vallès pel que fa a la Serra de Galliners.
Segon.- Constituir una Comissió d’estudi que analitzi l’estat ambiental de la Serra de Galliners i determini les actuacions prioritàries a desenvolupar per tal de preservar-la de processos d’urbanització i per restaurar-la ambiental i paisatgísticament.
Tercer.- Que la Comissió d’estudi aglutini representació de la ciutadania i de les entitats del poble juntament amb la representació dels grups municipals i dels tècnics municipals.
Quart.- Constituir la Comissió d’estudi i iniciar la redacció dels plans especials urbanístics previstos per les unitats de paisatge determinades al Pla General d’Ordenació Urbana de Sant Quirze del Vallès de forma immediata.
Cinquè.- Implicar al màxim, des de l’inici del procés de redacció, la participació dels veïns, veïnes i entitats del poble amb l’objectiu que el projecte resultant, d’importància per la seva població en tant que la Serra de Galliners és un espai de lleure per la ciutadania, sigui compartit per tothom.
Sisè.- Publicar, tal i com estableix la moció per incentivar la transparència en la gestió municipal aprovada en el Ple municipal de Sant Quirze del Vallès el 27 d’octubre de 2011, els resultats de les votacions d’aquesta moció al Butlletí Informem.
Grup municipal de Junts per Sant Quirze