Malgrat que sembli un tòpic, la vida i el futur d’un poble, d’una comunitat, del conjunt de la humanitat si voleu, tenen, com un dels seus pilars fonamentals, el famós “granet de sorra”. L’al·legoria, tan utilitzada en molts moments i circumstàncies, intenta il·lustrar la importància que tenen en l’assoliment d’objectius col·lectius les petites accions i/o esforços individuals.
Des de Junts per Sant Quirze-ERC, sempre hem dit que la construcció i la cura del nostre poble esdevé una tasca conjunta. Però, a banda d’afirmar-ho, també ho hem posat en pràctica amb una acció de govern sorgida de la participació veïnal i la constant interacció amb totes i tots vosaltres.
El nostre poble, com el món en general, té -de fa mesos- un repte enorme a superar. Hem de lluitar -en primera línia com fem els municipis – contra els efectes sanitaris, econòmics i socials d’una pandèmia. Aquesta realitat, que ens aclapara com a societat, ha afectat de forma important el present de totes i tots nosaltres. Però també ens ha enfosquit, i en molts casos dilapidat, les previsions i perspectives de futur. El nostre dia a dia (personal, familiar i de poble) es veu cruelment condicionat pel COVID 19. Enmig de la tristesa i del dolor per la pèrdua dels que no han pogut superar el coi de malaltia, la incertesa i el desconcert pel que queda per venir ens ha trastocat a tots.
Però, com dèiem al principi, és hora de cercar respostes i fer front comú (sumar esforços) per tal de plantar cara a la dificultat. Des de l’Ajuntament hem intentat, en la mesura de les nostres possibilitats, minimitzar les primeres ferides econòmiques i socials que la pandèmia ha causat. Més d’un milió d’euros de diners municipals en set mesos: destinats a habitatge, educació, mesures sanitàries, ajuts al comerç i la petita empresa local, ajuts extraordinaris de caràcter social, etc. En definitiva, recursos que són de tots i totes adreçats a les veïnes i veïns que més han patit la sobtada irrupció vírica. Un exercici, cal valorar-ho com una gesta de comunitat, que ens ha de fer sentir orgullosos en la nostra condició de veïnat i persones.
No cal dir que l’esforç ha estat titànic. El nostre poble, Sant Quirze, té les seves limitacions per la seva pròpia entitat i condició. Tampoc cal aprofundir en la idea que aquests recursos emprats -i els que haurem de mobilitzar en un futur immediat- poden anar en detriment de determinades inversions estructurals que estaven previstes. El govern municipal va presentar, just al Ple del mes de febrer, el Pla d’Actuació Municipal (PAM). Un document que recollia el conjunt d’accions, actuacions i inversions previstes fins al 2023. Ara cal treballar per redimensionar el Pla i actualitzar-lo a les possibilitats i necessitats que la pandèmia ens imposa.
Així doncs, des del govern municipal volem fer-vos arribar un missatge de compromís i tanmateix una reflexió.
El missatge és el de continuar compromesos en la solidaritat, en l’acció en favor de la cohesió social. Ho farem, essencialment, amb els tres instruments bàsics dels quals disposem els municipis per obtenir i gestionar els recursos públics: les Ordenances fiscals, els recursos transferits d’altres administracions i el Pressupost.
Cal però, i al respecte, fer una constatació prèvia. Com bé sabeu, els ajuntaments tenen com a fonts d’ingressos més importants els tributs locals (l’esforç dels veïns, veïnes i empreses a través d’impostos i taxes regulades a les Ordenances fiscals) i d’altra banda les transferències d’altres administracions
Pel que fa a les Ordenances per l’any 2021, aprovades de forma definitiva recentment, hem volgut aplicar amb convicció i equitat dos criteris genèrics:
- La proporcionalitat i la progressivitat en l’esforç fiscal dels diferents contribuents. Aquest criteri té la seva traducció en impostos com l’IBI, on el 10% dels rebuts de major import dels àmbits industrials, comercials i d’oficines, creixeran un 10%, que aportaran uns pocs rebuts més recursos econòmics pel poble que tota la resta, els quals tindran tan sols un augment de l’1,8%. Dit d’altra forma, la pujada mitjana en els rebuts d’habitatges serà d’uns 14 euros.
- La bonificació i rebaixa en sectors d’activitat especialment afectats per la pandèmia, com és la bonificació de l’IAE a les empreses que entrin en rendiment net negatiu i la reducció a la taxa d’escombraries i d’ocupació de la via pública per a restauradors.
Amb relació a les transferències de les administracions supramunicipals (Estat espanyol, Generalitat de Catalunya i Diputació) cal denunciar la situació d’incertesa i abandonament en que ens trobem el conjunt de municipis catalans. Una realitat inquietant que es concreta en línies d’ajuts promeses que no acaben d’arribar, programes anuals de subvencions que es troben encallats o bé reduccions de darrera hora en els imports en principi acordats; fins i tot, la concreció de l’import pel que fa a les transferències ordinàries de l’Estat (o sigui, la part corresponent als impostos que totes i tots paguem durant l’any) no s’ha comunicat per part del govern espanyol.
D’altra banda, l’escenari pel que fa a la capacitat i marge de gestió dels ajuntaments, es veu, de fa anys, condicionat per una normativa d’estabilitat pressupostària i dèficit zero clarament castrant i de biaix neoliberal. Dit d’altra forma: malgrat l’estalvi i salut financera de molts ajuntaments del nostre país -entre els que Sant Quirze es troba- el govern espanyol (també el més progressista de la història) es nega a facilitar -en un exercici de teoria econòmica de la pura dreta liberal- l’alliberament d’aquests fons.
En aquest tros doncs, ple de rocs i bardisses que altri ens ha omplert, és on l’equip de govern municipal ha llaurat i aconseguit sembrar el Pressupost per l’any vinent. Tal com va explicar brillantment el nostre company Àlex Brossa (regidor d’ Economia i Hisenda), en el Ple d’aprovació “aquest, segurament, és el Pressupost més complicat i imaginatiu de la nostra història”. Efectivament, han estat setmanes on l’equip de govern municipal i els serveis municipals d’economia han hagut de dimensionar, valorar i projectar un escenari de necessitats de despesa a partir d’una gran incertesa. Per entendre’ns, ens hem vist en l’obligació d’elaborar un pressupost anual pel que fa a les necessitats a les quals hem de fer front en un any “normal”, amb l’afegit d’un pressupost potent i ben dotat per afrontar les contingències que la crisi sanitària i econòmica ens plantejarà.
Tot plegat, amb un repte addicional: la voluntat irrenunciable de fer realitat determinades inversions que el nostre poble necessita. Com a resultat tenim aprovat un Pressupost 2021 on, per exemple, disposa de les transferències corrents més altes que mai s’han vist a Sant Quirze, que amb més d’1,2 M €, permetran transferir a les entitats del municipi recursos per a fer front a la recuperació econòmica i als efectes de la crisi.
I alhora, el pressupost presenta també un creixement a les inversions, on destaquen tres àmbits: la mobilitat sostenible (es farà realitat la connexió en carril bici fins a Sabadell al costat de la via de FGC), l’esport (pista coberta amb vestuaris i inici del projecte de remodelació de la zona esportiva); així com la millora a l’espai públic (ferms i voreres; remodelació de jocs infantils; etc.).
Tota aquesta feina, amb els fruits finals que ha generat, la podeu consultar aquí.
Finalment, la reflexió. Us la fem, amb l’absoluta seguretat que les circumstàncies se’ns presenten com una oportunitat conjuntural per tal de proposar-la. En els darrers vuit mesos, nosaltres sols, el conjunt de la gent de Sant Quirze, hem aconseguit que cap nena i nen del nostre poble es quedés sense els recursos tecnològics per fer teleeduació, o que cap família del nostre entorn es veiés en la dificultat de no poder pagar el lloguer, o que els comerciants rebessin un impuls i suport municipal en la seva activitat. Aquests són exemples, concrecions d’actuacions de les que ens hem de sentir cofois tots plegats. Esdevenen, en el seu caràcter i bàsicament, accions que pretenen generar cohesió de poble en moments especials de dificultat. És, per entendre’ns, la plasmació en la realitat quotidiana local del missatge genèric“d’aquesta ens en sortim tots”.
L’objectiu és clar des de fa mesos i respon a la consigna que la nostra companya Elisabeth Oliveras, Alcaldessa del poble, va llençar a l’abril per tal “d’arribar a tots els racons del poble on la pandèmia hagi generat problemes i patiment”. Una instrucció de treball, per a tot el conjunt del govern municipal, que s’ha convertit en la base d’acció de totes les àrees i regidories i que ha comportat redirigir el treball d’aquestes. Però aquesta ha estat, i serà, una tasca que hem fet, i farem, entre totes i tots, sumant esforços i posant -els que encara podem- el nostre “granet de sorra”.