“Conscients de #la responsabilitat que la ciutadania ens ha atorgat mitjançant els resultats electorals … amb la confiança de donar resposta a la #voluntat ciutadana,… per fer un Sant Quirze …que sigui #equilibrat territorialment, #cohesionat socialment, …que aposti per …la #qualitat en l’espai públic. I tot això posant com a prioritat… #la sostenibilitat i #la transparència en la gestió i #la participació ciutadana en la presa de decisions, i fet des del #rigor, l’#eficiència, …”
S’ha de reconèixer, no és gaire original. Ho confessem, no ho hem escrit nosaltres. Ho admetem, ho hem extret del preàmbul de l’acord de govern de CiU-PSC-PP a l’Ajuntament de Sant Quirze. Qui és el valent que no subscriu tan lloables intencions avui dia? El que acabeu de llegir ha esdevingut tan políticament correcte, que és preàmbul obligat; són els trending topics de la política actual. Però el moviment es demostra caminant, i una cosa és signar el document i l’altra ser capaç de complir-lo.
De fet, en el mateix document a què ens referim (Acord de Govern CiU-PSC-PP), aquesta declaració d’intencions s’acaba convertint en un brindis al sol. Analitzem-ho:
Com s’aconsegueix #un St. Quirze més sostenible i transparent en la gestió? Doncs bé, nomenant 3 càrrecs de confiança, que ens costen la “sostenible” quantitat de 150 000 € anuals aproximadament, i atorgant dedicacions exclusives a formacions amb només 2 regidors electes (per respecte a la #voluntat popular, conscients de #la responsabilitat que la ciutadania els ha atorgat?). L’objectiu: poder formar majoria a tota costa i transformar un pes del 35% de regidors en un pes real del 60% a l’hora de prendre decisions amb #participació ciutadana (perdó, ens havíem fet un trending topic a sobre). Si s’entén la política com un mercadeig d’influències i favors, aquestes concessions no són més que un preu polític per poder governar; en canvi, si s’entén la política amb voluntat real de servei, és una clamorosa frivolitat. I creiem que el panorama aconsella més aviat estalvi de recursos i dedicació amb voluntat de lideratge, no només formal sinó també d’idees i accions. No ens podem permetre el luxe de promeses buides, ni des del punt de vista moral ni econòmic. Han passat ja gairebé quatre mesos de mandat i ja n’hem vist unes quantes conseqüències. Per mostra, tres “botons”:
- Les dedicacions exclusives a regidors no es corresponen a la càrrega de les respectives regidories (vegeu aquí l’anàlisi que el grup municipal de Junts per Sant Quirze (JxSQ) va fer ja al Ple Municipal de juny) i això desemboca en una manca d’#eficiència i la delegació de funcions en mans dels càrrecs de confiança…òbviament emanats de la #voluntat popular.
- D’altra banda, en un raig de #transparència en la gestió, s’ha atorgat la gerència de la COMU sense concurs públic a una persona que prèviament ha treballat per encàrrec de l’Ajuntament. Si tenim en compte que l’Ajuntament compta amb treballadors qualificats amb escreix per al càrrec, veiem que l’#eficiència torna a brillar per l’absència (per a més informació, vegeu el posicionament del grup municipal de JxSQ al PM de setembre).
- En el Ple Municipal de setembre s’aproven (amb els vots en contra de l’oposició) modificacions puntuals del Pla General al sector de Can Canals. Tal com podreu llegir els propers dies ampliat i ben argumentat en la intervenció del grup municipal de JxSQ al Ple de setembre que l’equip de govern va ser incapaç de respondre durant el mateix Ple, la proposta d’aquestes modificacions constitueix una clara mostra de precipitació i manca de planificació. Ai, el #rigor! Es proposa una reordenació de terrenys en què l’Ajuntament es queda amb una part gairebé inservible (en bé de la #qualitat en l’espai públic?), en què el barri del Poble Sec augmenta el seu aïllament (però tranquils que tot es fa per tenir un poble #equilibrat territorialment i #cohesionat socialment, que bé que queda!) i on es denota una falta de visió urbanística global del municipi molt preocupant.
Heu pensat què ens costen els càrrecs de confiança, la falta d’eficiència en el repartiment de dedicacions exclusives i en l’aprofitament de la plantilla existent, la manca de planificació urbanística, la poca implicació amb el benefici públic i la delegació de tasques polítiques a càrrecs no electes? I després ens queixarem si ens apugen impostos? L’ús mimètic de hashtags té un preu alt quan l’emissor no interioritza el missatge que contenen, i a Sant Quirze l’anem pagant dia a dia.
Adherit de Junts per Sant Quirze